L’Hospital La Paz i l’ONCE avancen en la detecció d’una de les causes de baixa visió en la infància

L’estudi s’està desenvolupant gràcies a una beca de l’entitat.

L’Hospital La Paz i l’ONCE avancen en la detecció d’una de les causes de baixa visió en la infància

L’estudi s’està desenvolupant gràcies a una beca de l’entitat

L’Hospital Universitari La Paz, pertanyent a la xarxa sanitària pública de la Comunitat de Madrid, ha engegat un projecte de recerca, gràcies a la concessió d’una beca de l’ONCE, per avançar en el diagnòstic dels trastorns oculars com ara el nistagmus . Aquesta patologia es caracteritza pel moviment ocular incontrolable i involuntari d’imatges a la retina. Aquest símptoma és originat per una alteració del mecanisme encarregat de mantenir la fixació foveal, és a dir, la capacitat de l’ull d’enfocar un objectiu, cosa que permet obtenir una imatge detallada.

Aquest projecte té com a objectiu correlacionar les diferents manifestacions clíniques, estructurals, electrofisiològiques i genètiques a través d’un videonistagmògraf. Es tracta d’un dispositiu que analitza les ones del nistagme per poder conèixer quins pacients tenen millor i pitjor pronòstic visual, així com diferenciar els diferents graus de malaltia. La novetat principal és la precisió d’aquesta tècnica diagnòstica, ja que fins ara, es feia mitjançant observació del clínic.

Gràcies a aquesta beca, la investigació liderada pel Servei d’Oftalmologia Infantil i la Unitat Multidisciplinar d’Oftalmogenètica (UMOG) està incloent al voltant de 5 pacients a la setmana.

Una tasca multidisciplinar

Es calcula que la prevalença del nistagme a la població general és de 24 per cada 10.000 habitants, amb una lleugera predilecció per l’ascendència europea. A la població infantil és de 14 per 10.000.

L’Hospital Universitari La Paz posseeix una àmplia experiència en l’avaluació, el diagnòstic i el seguiment clínic de pacients amb patologies rares oculars. La UMOG està composta per especialistes en oftalmologia infantil i adults, experts en neurofisiologia, genètica clínica, genètica molecular, bioinformàtica, especialistes en infermeria i en optometria per a una completa atenció al pacient.

Actualment, la secció d’Oftalmologia Infantil compta amb una dilatada experiència en l’abordatge de les afeccions relacionades amb l’ull i és centre de referència en sis patologies; alteracions congènites del desenvolupament ocular i de les parpelles; tumors intraoculars a la infància; trasplantament de còrnia, cirurgia intrarretiniana en nens; cataracta pediàtrica complexa; i els tumors orbitaris infantils.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content