Donem suport al Doctor Rafat, científic suec pioner en el trasplantament de còrnies, i víctima d’un robatori criminal en la seva estada a Espanya

La notícia ha aparegut en els principals programes detelevisió, i ràdio i en els principals diaris del país. 

Donem suport al Doctor Rafat, científic suec pioner en el trasplantament de còrnies, i víctima d’un robatori criminal en la seva estada a Espanya

La Fundació Punt de Vista ha denunciat de forma contundent l’assalt i el robatori patit pel Doctor Mehrdad Rafat i la seva família durant la seva estada a Espanya. La notícia ha aparegut en els principals programes detelevisió, i ràdio i en els principals diaris del país. 

El Doctor Rafat és un científic i investigador suec de primer nivell internacional que es trobava de viatge a Espanya, convidat per diferents institucions científiques del país, entre ells la nostra. L’investigador suec, CEO de l’empresa LinkoCare Life Sciences AB, dedicada a la investigació de trasplantament de còrnia, va ser guardonat des de la nostra fundació amb el Point of View Award, guardó de recerca dotat amb 10.000 dòlars que premia la millor investigació anual en matèria devisió. El premi té el suport d’ARVO, la institució d’investigadors del camp de la visió més important del món. 

Aquest mes de juny, el Doctor Rafat va atendre unes jornades científiques celebrades a Barcelona, convidat per la Fundació Punt de Vista. A més, durant la seva visita al nostre país havia de participar a les Jornades de Neuroftalmologia del Col·legi deMetges de València. Durant el transcurs del viatge Barcelona-València, el 20 de juny passat, Mehrdad Rafat i la seva família van realitzar una parada en una estació de servei de Castelló, concretament a l’Estació de Servei ENI, a l’AP-7, a l’alçada deCabanes (Castelló). 

Allà, el grup de presumptes assaltants els va punxar una roda del vehicle. En reprendre la circulació, la família va perdre el control del cotxe en plena autopista, i gairebé es va produir un accident fatal. Al final, les víctimes van poder evitar el xoc, i van quedar detinguts al voral de l’autopista i amb una roda totalment punxada. 

Tot seguit, un segon vehicle va estacionar darrere del doctor i la seva família. Diverses persones se’n van baixar i van abordar les víctimes, fent-los creure que els volien ajudar. Mentre el doctor Rafat intentava posar-se en contacte amb l’assegurança, els presumptes assaltants els van sostreure totes les maletes i van fugir. A banda de la documentació, diners en metàl·lic, claus d’habitatge a Suècia i apartament de lloguer d’Espanya i del vehicle particular de Suècia, al doctor li van robar 10 prototips de còrnia per a trasplantament, els quals tenen un valor superior als 15.000 euros. El robatori d’aquest material suposa un fet de gravetat especial, tenint en compte no només el seu valor econòmic, sinó el seu potencial impacte social. 

Els prototips de còrnia que Rafat ha desenvolupat suposen una oportunitat de recuperar la visió a molts pacients amb malalties que, per residir a països en vies de desenvolupament, no poden accedir als serveis mèdics necessaris per curar les seves malalties. Des de la Fundació Punt de Vista denunciem encaridament aquest succés, i fem una crida a les autoritats competents perquè investiguin el cas. La imatge que traslladem com a país queda totalment en dubte. Tots sabem que les condicions en què treballen els científics i científiques espanyols són precàries. Per tant, no ens podem permetre que eminències com el Dr Rafat visquin experiències dramàtiques com les descrites amb anterioritat. Des de la Fundació Punt deVista ens posem a disposició dels mitjans de comunicació per oferir més detalls sobre el succés i col·laborar, en la mesura que sigui possible, amb les autoritats per aclarir el robatori. 

Una eminència científica 

El Dr Rafat anava al congrés de València com a ponent i en qualitat de guardonat pel premi científic internacional Point Of View Award. Rafat és un investigador en enginyeria biomèdica en l’àmbit oftalmològic de grandíssima reputació internacional al camp que ha desenvolupat i patentat unes còrnies de col·lagen per a persones que pateixen de ceguesa corneal. 

Aquesta tecnologia és molt nova i actualment està en procés dereconeixement per part d’agències reguladores, com l’Agència Europea del Medicament, per a la seva administració en pacients humans. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content