Punt de Vista avalua els pictogrames en el transport ferroviari de TMB

L’objectiu de la sessió de treball a l’Espai Gaudí ha estat avaluar, en termes de comprensibilitat, una sèrie de pictogrames per part d’un grup poblacional divers.

Punt de Vista avalua els pictogrames en el transport ferroviari de TMB

L’objectiu de la sessió de treball a l’Espai Gaudí ha estat avaluar, en termes de comprensibilitat, una sèrie de pictogrames per part d’un grup poblacional divers

Com de discernibles són els pictogrames que trobem a metro, tren, tramvia o funicular? Ho són per a tots els nivells funcionals de la diversitat que compon la ciutadania? Estem parlant d’accessibilitat cognitiva, que és la condició que han de complir els textos, els cartells, la tecnologia i els pictogrames perquè totes les persones puguin comprendre’ls fàcilment. L’accessibilitat cognitiva vol fer el món més fàcil d’entendre i, juntament amb l’accessibilitat física i l’accessibilitat sensorial, forma part indissoluble de l’accessibilitat universal.

Aquest va ser el focus de la sessió de treball que ha omplert avui la sala de l’Espai Gaudí, a l’estació de Sagrada Família (L2 i L5), amb una jornada presencial orientada a l’avaluació, per part de la quarantena d’assistents a la cita, del nivell de comprensibilitat d’una sèrie de pictogrames del transport ferroviari. I és que els pictogrames han de ser sotmesos a avaluació per part de diversos grups de població, incloent-hi persones grans, persones amb discapacitat intel·lectual i persones amb dany cerebral adquirit, amb la finalitat de garantir que els pictogrames dissenyats siguin compresos i percebuts de manera efectiva per la població.

L’Associació de Transports Públics Urbans i Metropolitans de l’estat espanyol (ATUC) va emprendre l’any 2022 aquesta iniciativa per a estandarditzar els pictogrames utilitzats al transport públic d’àmbit ferroviari. En aquest context, s’ha constituït un grup de treball dins de la comissió d’accessibilitat universal de modes ferroviaris, coordinat pel servei d’Accessibilitat Universal i Senyalització Corporativa de Transport Metropolitans de Barcelona (TMB), amb la voluntat d’aplicar-lo també a l’àmbit de Bus en un futur.

Aquest grup de treball ha estat liderat per ATUC, coordinat per TMB i conformat per representants dels següents operadors ferroviaris:

  • Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV)
  • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)
  • Metro Bilbao
  • Metro de Madrid
  • Metro de Sevilla
  • Metro Ligero Oeste
  • Metro Málaga
  • Metro Tenerife
  • Renfe
  • TRAM

A més, ha rebut el suport del Centre de Referència Estatal d’Autonomia Personal i Ajudes Tècniques (CEAPAT). Tots ells han estat els encarregats de dur a terme el procés inicial d’identificació i selecció de pictogrames que requereixen avaluació en termes de comprensibilitat i qualitat perceptiva, conforme als criteris tècnics establerts a la norma UNE-ISO 9186-1 i 2.

Una vegada seleccionats, amb l’objectiu d’unificar i homologar el seu disseny, la Unitat de Disseny Gràfic de TMB ha desenvolupat propostes gràfiques per als quinze pictogrames identificats, els quals han estat sotmesos a rigorosos processos de revisió i validació per part del grup de treball.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content