‘SEEING: Un ull i una caixa’. Una exposició sobre la ressuscitació d’ulls i la visió

El Centre de Regulació Genòmica (CRG) i el col·lectiu artístic NAKED SPACE presenten SEEING: Un ull i una caixa, una exposició experimental, gratuïta i accessible que fusiona l’art immersiu i la divulgació científica per explorar la ciència a través d’una vivència multisensorial.
L’exposició ha estat dissenyada per presentar ECaBox, un projecte coordinat per Pia Cosma, del Centre de Regulació Genòmica (CRG), que pretén accelerar la recerca clínica ocular amb una idea innovadora: la creació d’un dispositiu que ressuscita els ulls de donants i els manté vius fora del cos humà.
Es tracta d’una experiència immersiva que inclou instal·lacions inflables, elements auditius i hologrames. Les persones visitants s’endinsaran en un recorregut dissenyat per reconsiderar què vol dir “veure” i per mostrar de manera sensorial com percebem el món a través de la llum i la foscor. També reflexionaran sobre els límits de la visió i la importància de la observació conscient, així com sobre el paper clau de la recerca bàsica en el desenvolupament de teràpies per tractar discapacitats visuals.
L’exposició tindrà lloc de dijous 5 a dissabte 14 de juny de 2025 al Centre Cívic Convent de Sant Agustí (Carrer del Comerç 36, 08003 Barcelona) i es presenta en català i anglès.
SEEING: Un ull i una caixa
DATA: del 5 al 14 de juny de 2025 (veure dates i horaris més avall)
LLOC: Centre Cívic Convent de Sant Agustí (C/ Comerç 36, Barcelona). Capelles
IDIOMES: català i anglès
ACCÉS: gratuït sense inscripció. Les inscripcions només són necessàries per a les activitats inaugurals del 5 de juny. Apta per a totes les edats (alguns espais són foscos)
ACCESSIBILITAT: accessible per a persones amb discapacitat visual (instal·lacions amb àudio) i amb mobilitat reduïda
COM ARRIBAR-HI: L4 Jaume I · L1 Arc de Triomf · Bus: V15/V17/H14
Activitats inaugurals, dia 5 de juny
Com a activitats inaugurals, el dia 5 de juny de 18:00 h a 19:30 h s’ha organitzat un diàleg entre l’equip científic i artístic darrere de l’exposició per compartir amb les persones assistents les seves experiències en aquest projecte d’art i ciència, així com per fomentar el pensament crític i el debat obert i visites guiades a l’exposició a partir de les 19:30 h.

A partir de les 19:30 h es podrà gaudir d’un petit aperitiu davant de l’accés a les Capelles.
Diàleg Quan la ciència i l’art es miren
La ciència i l’art, quan es miren, són capaces d’observar la realitat de maneres complementàries, però des de llocs comuns: totes dues es basen en la curiositat, la creativitat i el pensament crític. En aquest diàleg s’exploraran les mirades d’una científica, una artista i un enginyer en tecnologia 3D en els abordatges dels reptes científics i de la seva conceptualització en una instal·lació artística. En els encreuaments d’aquestes mirades es troben fonts d’inspiració per a la generació de noves preguntes i de nous llenguatges de connexió amb el públic.
Diàleg facilitat per:
Eimear Byrne, investigadora al CRG i responsable del projecte ECaBox
Paula Ferrés, dissenyadora a NAKED SPACE
Diego Gutiérrez, enginyer de disseny industrial especialitzat en fabricació additiva
Moderat per:
Omar Jamshed, responsable de premsa al CRG
DATA: dijous 5 de juny, de 18:00 h a 19:30 h
LLOC: Centre Cívic Convent de Sant Agustí (C/ Comerç 36, Barcelona). Sala Calidoscopi
IDIOMES: català i castellà
ACCÉS: gratuït amb inscripció prèvia AQUÍ
Visites guiades de 30 minuts
A càrrec de l’equip científic i artístic.
DATA: dijous 5 de juny. Horaris: 19:30 h–20:00 h · 19:45 h–20:15 h · 20:00 h–20:30 h
LLOC: Centre Cívic Convent de Sant Agustí (C/ Comerç 36, Barcelona). Capelles
IDIOMES: català, castellà i/o anglès, en funció del públic asssistent
ACCÉS: gratuïtes amb inscripció prèvia (les places són limitades i s’assignen per ordre d’inscripció). Apta per a totes les edats (alguns espais són foscos)
- Inscripció visita guiada 19:30 h AQUÍ
- Inscripció visita guiada 19:45 h AQUÍ
- Inscripció visita guiada 20:00 h AQUÍ
⚠️ Accés a l’exposició de 18:00 h a 20:30 h només amb inscripció.
A partir del 6 de juny, tots els dies d’obertura hi haurà una persona de l’equip artístic i científic per comentar l’exposició amb les persones visitants.
Horaris de l’exposició
- Dijous 5 de juny, de 14:00 h a 21:00 h. De 18:00 h a 20:30 h només amb inscripció
- Divendres 6 de juny, de 14:00 h a 20:00 h
- Dissabte 7 de juny, de 10:00 h a 14:00 h i de 16:00 h a 20:00 h
- Diumenge 8 de juny tancat
- Dilluns 9 de juny tancat
- De dimarts 10 de juny a divendres 13 de juny, de 14:00 h a 20:00 h
- Dissabte 14 de juny, de 16:00 h a 20:00 h
Tancat: diumenge 8 i dilluns 9 de juny (Segona Pasqua)
Presentant ECaBox: un projecte científic d’avantguarda
La discapacitat visual afecta 300 milions de persones a tot el món. D’aquestes, una de cada sis pateix ceguesa. La degeneració de la retina és, avui dia, una de les principals causes de pèrdua de visió i ceguesa. Aquestes malalties són sovint incurables i la recerca preclínica s’enfronta a una limitació fonamental: la manca de models similars als òrgans humans. Malgrat els avenços científics de la darrera dècada, moltes teràpies prometedores queden atrapades en l’anomenada “vall de la mort”, sense arribar als pacients.
Davant aquest repte, algunes aproximacions alternatives, com l’ús d’organoides humans, han marcat un punt d’inflexió en la recerca biomèdica permetent recrear entorns fisiològics, però no han aconseguit reflectir la complexitat global del teixit i l’òrgan. D’altra banda, la conservació d’ulls humans fora del cos encara és un repte, ja que només poden conservar-se durant un temps molt limitat abans de patir danys massius i irreversibles, cosa que impedeix utilitzar-los com a banc de proves.
En aquest context neix ECaBox (Eyes in a Care Box), un projecte pioner que reuneix set instituts de recerca de referència d’arreu d’Europa, coordinat pel Centre de Regulació Genòmica (CRG), a Barcelona, amb un objectiu comú: ressuscitar ulls humans de donants. Mitjançant la creació d’un dispositiu revolucionari, del qual s’està ultimant un prototip funcional, es podran conservar i revitalitzar ulls humans cadavèrics, mantenint-ne la funcionalitat i l’estructura durant un període prolongat de temps.
L’avenç representa un canvi de paradigma: per primera vegada serà possible estudiar la retina en condicions ex vivo, superant les barreres ètiques de l’experimentació amb humans i reduint la dependència de models animals. La seva aplicació transformarà la recerca en teràpies regeneratives, permetent avaluar-ne l’eficàcia i la seguretat amb una precisió sense precedents.