Persones amb discapacitat reinterpretan obres mestres del Museu del Prado amb intel·ligència artificial

El projecte TándEM Vertical Print, impulsat per Fundación ONCE i Inserta Innovación, forma en eines digitals i creatives a joves amb discapacitat per millorar la seva ocupabilitat. Una experiència artística i inclusiva que connecta patrimoni, innovació i drets.
En el marc del projecte TándEM Vertical Print, vint-i-cinc joves amb discapacitat han protagonitzat una iniciativa innovadora i transformadora: reinterpretar obres mestres del Museu del Prado mitjançant tècniques d’intel·ligència artificial generativa i impressió vertical. El resultat d’aquest treball col·laboratiu s’ha materialitzat en l’exposició Un passat en el futur. Innovació generativa des de la diversitat, oberta al públic a la seu de Fundación ONCE fins al proper 8 de setembre.
Aquest programa formatiu, gestionat per Inserta Innovación i impulsat per Fundación ONCE amb el suport del SEPE i finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea, té com a objectiu millorar la inserció laboral de persones amb discapacitat en sectors emergents, especialment aquells relacionats amb l’economia digital i verda.
Art, tecnologia i inclusió
Amb l’assessorament del Departament d’Educació del Museu del Prado, els participants han après durant un any a utilitzar eines d’IA generativa per ampliar i recrear escenes pictòriques partint d’obres originals. La tècnica emprada, la impressió vertical, permet plasmar imatges en alta resolució sobre superfícies de grans dimensions.
Les obres seleccionades inclouen peces icòniques de Goya, Velázquez, Antonio Joli, Gaspare Vanvitelli i Antonio Carnicero. Els alumnes han imaginat i creat extensions visuals dels quadres, mantenint-ne l’estil, la llum i l’atmosfera. En el cas de Les Menines, la tecnologia ha permès recrear en relleu els personatges principals, per tal que persones amb discapacitat visual puguin tocar i sentir l’obra, oferint una experiència artística més accessible i sensorial.
Formació aplicada a un entorn real
L’experiència no només ha estat formativa, sinó també professionalitzadora. Els joves han treballat com un equip creatiu en un entorn real, col·laborant amb professionals del museu i aplicant els coneixements adquirits a un projecte de gran valor cultural. Aquesta metodologia demostra que les persones amb discapacitat poden aportar talent, visió i creativitat als sectors tecnològics i culturals, si compten amb les eines i oportunitats adequades.
Des de la Fundació Punt de Vista, celebrem iniciatives com aquesta, que connecten la cultura, la innovació i els drets de les persones amb discapacitat. Projectes com TándEM Vertical Print ens recorden que la inclusió és compatible amb l’excel·lència, i que l’accessibilitat no només és una obligació, sinó també una font d’enriquiment per a tota la societat.