Dia Mundial de la Visió: 5 estudis científics que marquen el camí per curar la ceguesa

Us presentem cinc estudis científics que estan en marxa i que podrien marcar un abans i un després en la recuperació de la visió.

Dia Mundial de la Visió: 5 estudis científics que marquen el camí per curar la ceguesa

Us presentem cinc estudis científics que estan en marxa i que podrien marcar un abans i un després en la recuperació de la visió

Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Visió, un dia dedicat a conscienciar sobre la importància de la salut visual i les investigacions científiques que busquen solucions innovadores per millorar la vida de milions de persones que pateixen problemes de visió o ceguesa. A la Fundació Punt de Vista estem compromesos a promoure aquests avenços i, per això, volem destacar cinc estudis científics que estan en marxa i que podrien marcar un abans i un després en la recuperació de la visió.

1. Teràpia gènica per a la retinitis pigmentària (EUA)

Un dels estudis més prometedors està relacionat amb l’ús de la teràpia gènica per tractar la retinitis pigmentària, una malaltia degenerativa que causa la pèrdua progressiva de la visió. Aquest estudi, dut a terme a la Universitat de Pennsilvània, utilitza un virus inofensiu per entregar còpies saludables dels gens defectuosos als ulls dels pacients. Els primers assajos clínics han mostrat resultats encoratjadors, amb alguns pacients experimentant una millora significativa de la seva visió. Si té èxit en les fases avançades, aquesta investigació podria oferir una cura per a una de les principals causes de ceguesa hereditària al món.

2. Òrgans de visió bioimpresos en 3D (Israel)

A l’Institut de Ciència Weizmann, a Israel, un grup d’investigadors està treballant en la bioimpressió 3D de teixits oculars. Utilitzant impressores 3D avançades, estan creant capes de cèl·lules retinianes funcionals amb l’objectiu de trasplantar-les a persones amb malalties degeneratives de la retina, com la degeneració macular. Encara que aquest estudi es troba en etapes preclíniques, els avenços en la tecnologia de bioimpressió podrien revolucionar la manera en què tractem la ceguesa i les malalties de la retina, oferint una opció de tractament personalitzada i regenerativa.

3. Implants de retina biònica (Austràlia)

La investigació sobre les pròtesis visuals o “retines biòniques” ha avançat significativament en els darrers anys, i un equip de la Universitat de Melbourne, a Austràlia, està liderant aquest camp. El dispositiu de retina biònica de segona generació desenvolupat en aquest centre ha mostrat resultats impressionants en pacients amb ceguesa total. Aquest dispositiu s’implanta a la retina, on estimula directament les cèl·lules nervioses utilitzant senyals elèctriques. Encara que està en fase de prova, aquest tipus de tecnologia podria restaurar una visió parcial en persones amb pèrdua visual severa.

4. Optogenètica per restaurar la visió (França)

A l’Institut de la Visió a París, s’està duent a terme una investigació sobre l’ús de l’optogenètica, una tècnica que combina la genètica i l’òptica per controlar les cèl·lules vives. Aquest estudi busca restaurar la visió en pacients amb retines danyades, introduint gens que permeten a les cèl·lules oculars no fotosensibles respondre a la llum. Un assaig recent va demostrar que un pacient cec va poder percebre objectes i moure’s en un entorn després del tractament optogenètic. Aquest avenç obre la porta a noves teràpies que podrien retornar la visió parcial a persones amb malalties retinianes degeneratives.

5. Cèl·lules mare per curar el glaucoma (Japó)

Al Japó, científics del Centre RIKEN estan duent a terme assaigs clínics sobre l’ús de cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPS) per tractar el glaucoma, una de les principals causes de ceguesa irreversible. En aquest estudi, les cèl·lules iPS s’utilitzen per regenerar les cèl·lules del nervi òptic, que resulten danyades en persones amb glaucoma. Si els resultats d’aquest estudi són positius, aquesta teràpia podria ser un punt d’inflexió en la medicina regenerativa, permetent la reparació del dany neuronal causat pel glaucoma i oferint una nova esperança a milions de persones que pateixen aquesta malaltia.

Conclusió

Els avenços científics en la investigació de la visió són cada cop més esperançadors, i cadascun d’aquests estudis representa un raig de llum per a aquells que pateixen ceguesa o pèrdua visual severa. A la Fundació Punt de Vista donem suport i difonem aquests avenços perquè creiem que la investigació és clau per teixir un futur en què la ceguesa i la pèrdua de visió es puguin tractar o fins i tot curar. En el Dia Mundial de la Visió 2024 celebrem la feina incansable dels investigadors i inestigadores de tot el món.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content