Avui us compartim un article validat per l’Institut Català de la Retina amb consells sobre com protegir els ulls del clor de les piscines. També enumerem diferents estratègies a tenir en consideració en cas d’utilitzar lents de contacte.
Com protegir els ulls del clor?
L’exposició reiterada de la pel·lícula llagrimal al clor i a altres productes químics utilitzats a les piscines podria debilitar-la. Això deixaria l’ull més desprotegit i li causaria un envermelliment degut a una irritació de la còrnia i la conjuntiva, així com altres trastorns oculars, com ull sec o visió borrosa. Per això, destaca que és important seguir una sèrie de consells a l’hora d’anar a la piscina:
-S’han d’utilitzar ulleres de natació. Les ulleres eviten que els nostres ulls entrin en contacte amb l’aigua de la piscina, que conté clor i altres substàncies que podrien ser perjudicials. Cal que s’utilitzin el màxim temps possible durant el bany.
-No es deuen obrir els ulls sota l’aigua. En cas de no tenir ulleres, no es recomana obrir els ulls durant molta estona sota l’aigua, ja que el contacte directe amb el clor podria, a més d’irritar l’ ull, provocar infeccions oculars.
-S’han de rentar els ulls després de banyar-se. És recomanable rentar-se la cara i els ulls amb aigua dolça després de sortir de la piscina, per eliminar les substàncies químiques a la zona posterior de l’ull (parpella i pestanyes).
-És recomanable posar-se gotes oftàlmiques. Aquestes gotes poden utilitzar-se per lubricar els ulls i així mantenir la superfície ocular hidratada.
-No compartir tovallola. Per tal d’evitar infeccions, és millor no compartir la tovallola amb altres persones.
-Després d’una cirurgia ocular s’ha de consultar l’especialista abans d’anar a la piscina.
-És important mantenir-se hidratat. Es recomana beure aigua per assegurar-se una bona hidratació dels ulls.
Davant la presència de símptomes com ull vermell, picor, coïssor, llagrimeig i fotosensibilitat, és recomanable acudir a l’oftalmòleg perquè realitzi una exploració i estableixi el tractament més adequat.
Què hem de tenir en compte si s’utilitzen lents de contacte?
En cas de dur lents de contacte, és molt important evitar portar-les dins de l’aigua, ja sigui al mar o a la piscina, ja que en aquesta situació els ulls estan més exposats a la contaminació microbiana, tant de bacteris i virus com d’amebes. Una infecció provocada per amebes pot ser molt greu i pot provocar ulceracions de difícil resolució, derivar en una pèrdua visual important i inclús requerir un trasplant de còrnia.
El doctor destaca també que una de les causes més importants d’infecció o úlcera corneal és l’ús descuidat de les lents i recorda que aquestes no deixen de ser un cos estrany, que s’ha de controlar i cuidar per evitar que les substàncies amb les que entren en contacte puguin produir una infecció.
A més, cal no oblidar-se que la calor, les substàncies químiques que conté l’aigua de la piscina i la sal de la mar solen provocar durant aquesta època de l’any conjuntivitis i queratitis irritatives, que després poden derivar en víriques o bacterianes en entrar en contacte amb aigües de mar o piscines on pot haver-hi aquests agents patògens.
Aquestes poden manifestar-se amb símptomes com a enrogiment en els ulls, coïssor, cremor, sensació de cos estrany, hipersensibilitat a la llum o llagrimeig. Per això, davant qualsevol símptoma que ens preocupi hem de consultar amb el nostre especialista de referència o acudir a urgències oftalmològiques, ja que el diagnòstic precoç d’una possible infecció corneal pot ser primordial per a evitar pèrdues de visió permanents.