8 milions d’espanyols podrien perdre la visió de manera irreversible en cinc anys

Presentem diferents investigacions que s’estan desenvolupant a Espanya per revertir aquesta situació.

8 milions d’espanyols podrien perdre la visió de manera irreversible en cinc anys

Presentem diferents investigacions que s’estan desenvolupant a Espanya per revertir aquesta situació

La pèrdua de visió afecta cada vegada més persones, i les previsions són alarmants. Segons un estudi presentat recentment al Congrés dels Diputats per l’Associació Màcula Retina, prop de vuit milions d’espanyols podrien perdre la visió de manera irreversible en els propers cinc anys. Això suposaria duplicar els casos actuals i representar una càrrega econòmica de gairebé 100.000 milions d’euros en una dècada.

Durant la presentació, el president de l’entitat, Jacinto Zulueta, va demanar més implicació política per fer front a aquesta crisi visual. “No som invisibles. Vivim una situació greu que genera dependència i falta d’autonomia, però que es pot revertir si es dona suport a la investigació”, va defensar.

Per donar resposta a aquesta emergència sanitària, l’associació ha posat en marxa la campanya #CuraLaCeguera, que inclou un pla integral per revertir certs tipus de ceguesa en deu anys, posicionant Espanya com a referent mundial en enginyeria de teixits per a la visió.

Entre les malalties més freqüents que causen pèrdua de visió irreversible hi ha el glaucoma, la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), la retinopatia diabètica, l’edema macular diabètic i l’alta miopia. Aquestes patologies afecten especialment la població major de 50 anys i poden comportar greus conseqüències econòmiques i socials.

Segons l’estudi “Avaluació de la càrrega econòmica de la pèrdua de visió i la ceguesa legal irreversible a Espanya (2021-2030)”, només el cost anual relacionat amb aquestes malalties pot arribar als 10.000 milions d’euros. Les més costoses serien el glaucoma (33.600 M€) i l’edema macular diabètic (19.800 M€). També s’espera un increment espectacular dels costos associats a la retinopatia diabètica i a l’edema macular diabètic, amb pujades del 703% i 317%, respectivament, respecte a l’any 2021.

La recerca feta a Espanya, una finestra a l’esperança

Tot i el panorama preocupant, Espanya ja està desenvolupant projectes d’investigació capdavanters per revertir o frenar la pèrdua de visió, segons destaca un article publicat a La Razón. A continuació, recollim algunes de les iniciatives més prometedores:

  • El doctor Fivos Panetsos, de la Universitat Complutense de Madrid, lidera una recerca basada en la creació d’una membrana artificial de Bruch —una estructura fonamental per a la formació de la retina— feta amb fibroïna de seda, un biomaterial biocompatible. Aquesta membrana ja ha estat testada amb èxit en ratolins i permetria implantar retines artificials en pacients o fins i tot crear “retines en xip” per a assajos personalitzats.
  • A més, Panetsos treballa en una nova teràpia per a la DMAE utilitzant bacteris modificats genèticament, encapsulats en gels de seda, que es podrien injectar a l’ull per produir medicaments directament al teixit ocular, evitant les injeccions recurrents.
  • El doctor Francisco Díaz-Corrales, del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (CABIMER), lidera una línia de recerca centrada en la teràpia gènica i cel·lular per a la DMAE. Desenvolupa cèl·lules de l’epiteli pigmentari de la retina a partir de cèl·lules iPS, amb l’objectiu de reemplaçar les que moren en els pacients amb degeneració macular.
  • Paral·lelament, Díaz-Corrales col·labora en un projecte europeu de bioimpressió d’un pegat macular més complex i funcional, dirigit a pacients en estadis avançats. Aquesta tecnologia ja ha estat testada en països com els EUA, el Regne Unit i el Japó, i ha demostrat ser segura i efectiva.
  • Per la seva banda, el doctor Slaven Erceg, del Centre de Recerca Príncep Felip de València, també treballa en teràpies cel·lulars i correccions genètiques. El seu equip ha desenvolupat cèl·lules epitelials sanes derivades de cèl·lules iPS, i ha provat la seva viabilitat en models animals, amb resultats positius tant en rates com en porcs.

Totes aquestes investigacions tenen un objectiu comú: evitar que la ceguesa es converteixi en una epidèmia silenciosa i retornar l’esperança a milions de persones. Però perquè això sigui possible, cal més suport institucional i inversió estable en recerca.

Des de la Fundació Punt de Vista, fem una crida a visibilitzar la discapacitat visual i a sumar esforços per promoure la ciència com a eina de transformació i dignitat humana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content